EGÉSZSÉGHÉT

 

  1. szeptember 14. hétfő

A Petőfi Sándor Tagiskola pedagógusai és tanulói a biohét és az egészséghétre készülnek.

Nagy Ferencné igazgatónő pályázat útján támogatást nyert a biohétre, egészséghétre. Dr. Jánváriné Bakó Katalin tag-intézményvezető Bicskeiné Lizák Csilla pedagógust kérte fel az egészséghét megszervezésére. A felső tagozatos tanulók kiválasztották a prezentáció anyagát és felkészülnek az előadásokra.

 

  1. szeptember 21. hétfő

A témahét részletes ismertetésével indult a programsorozat. Az alsó tagozatos tanulók vércukormérésével és vérnyomásmérésével folytatódott a nap. Az egészséges táplálkozással kapcsolatban a körzeti védőnő hasznos tanácsokkal látta el a gyerekeket. A szűrésekre és a megelőzésekre hívta fel a gyerekek figyelmét. Az alsó tagozat folyamatos feladatai között szerepel a helyes étkezési kultúra és étkezési szokások kialakítása. Ezen a héten kiemelt hangsúlyt kapott ez a feladat. Különös tekintettel figyeltünk az első osztályos tanulókra, akik nemrég kerültek az óvodából az iskolába. A konyha változatosan, a véleményünket kikérve sok zöldségfélét és teljes kiőrlésű pékárut, párolt csirkét és halat készített a gyerekeknek. A környezetünk megtisztítására, szemétszedésre, a szelektív gyűjtésre hívtuk fel a felső tagozatos tanulók figyelmét Boros Miklós vezetésével. Uzsonna előtt zenés aerobik tornára hívtuk a gyerekeket. Ez a mozgás más jellegű volt, mint a mindennapi testnevelés óra. Mindennap egy-egy 6. osztályos tanuló mutatta be a mozdulatsorokat. A tanulók lelkesen végezték a tornafeladatokat és várták a következő napi tornát. A napot a hangulatjelek rajzolásával és értékelésével zártuk.

  1. szeptember 22. kedd

Ez a nap is mozgalmas és érdekes programokat, feladatokat kínált az osztályoknak. Az ebédlőben gyülekezve az osztályok lelkesen várták  az 5. és a 7. osztályos tanulók előadásait. Az 5. osztályos tanulók színvonalas kiselőadást tartottak Kántorné Lippai Anita tanárnő vezetésével. Nemcsak PowerPoint előadást tartottak, hanem be is mutatták az egészséges nassolnivalókat. A jelen lévő szülők is lelkesen figyelték a gyerekek előadását. A 7. osztályosok az E-számok világába, rejtelmeibe vezetett be Markovics Attiláné tanárnő segítségével. A tudomány és a gasztronómia keveredett az órán, de a gyerekek és a felnőttek is sok hasznos információval gazdagodtak. A hétfő délután megérkezett alapanyagok felhasználása következett. Ebéd után az alsó tagozatos tanulók lelkesen hámoztak, vágtak, szeleteltek. A finommotorikai mozgásuk fejlődött. A termekbe belépve minden kisdiák csillogó szemét láthattuk, kiskukták lettek, amit nagyon élveztek. Az 1. osztály Baloghné Borbély Mária vezetésével joghurtos gyümölcssalátát, a 2. osztály Marczisné Királyházi Diána vezetésével gyümölcsfalatkákat, egészséges magvakat és körözöttes kenyeret, a 3. osztály Szabóné Laczai Tünde segítségével barackos túrókrémet, a 4. osztály Bicskeiné Lizák Csilla segítségével joghurtos müzlikenyeret dzsemmel és barack- és körteturmixot kínált. A vendéglátók szépen megterített asztalokkal várták a felső tagozatos tanulókat. A hangulatos falatozás után minden elfogyott. A napot zenés tornával és a hangulatjelek rajzolásával zártuk.

  1. szeptember 23. szerda

Reggel újra az ebédlőben gyülekeztünk, hogy megnézzük a 6. osztály Boszorkánykonyha és GMO előadását Károlyné Ignácz Ildikó tanárnő vezetésével. A kötényekbe öltözött lányok „boszorkányosan” ügyesen vezettek be a konyhatechnológia rejtelmeibe. PowerPoint bemutatójuk mellett egy kiállító asztalt készítettek az egészséges táplálkozás alapanyagaiból. A GMO előadást végighallgatva a gyerekek nem kértek kék színű epret. A 8. osztály Nagyné Barnai Zsuzsanna vezetésével egy biofalu biogazdálkodását, azaz Bioszentandrást mutatták be. A gyerekek érdeklődve hallgatták, hogy milyen zöldségeket kell párosítani a kiskertekben, hogy vegyszermentesen tudjuk elfogyasztani. A délelőtt egy kozmetikai tanácsadás is volt. Tokajiné Takács Mónika kozmetikus tartott előadást a 4 -8. osztályos tanulóknak a helyes arckezelésről, arctisztításról. A korai sminkelés hátrányairól. A tanulók érdeklődve hallgatták a szakember tanácsait. Aztán a tornateremben lelkesen tornázott az egész iskola. Ebéd után lázas készülődés folyt a termekben. A felső tagozatos tanulók kóstoló délutánja következett. A nagy lányok tapasztalt kezei között gyorsan megteltek a tálcák. A fiúk is lelkesen hámoztak terítettek. A vendéglátó felső tagozat szépen megterített asztalokkal várták az alsós gyerekeket és pedagógusokat. Az 5. osztály Kántorné Lippai Anita segítségével töltött körtét, a 6. osztály Károlyné Ignácz Ildikó vezetésével sajttálakat salátaágyon és répatortát, a 7. osztály Markovics Attiláné segítségével gyümölcsbólét, a 8. osztály Nagyné Barnai Zsuzsanna vezetésével teljes kiőrlésű kenyérből szendvicseket és falatkákat készítettek. A szép és finom ételek elfogytak, a gyerekek jó hangulatban tértek haza.

  1. szeptember 24. csütörtök

Ez a nap a kirándulás jegyében zajlott. Két autóbusszal indult az iskola a Zempléni-hegységbe. Pálházán kisvonatra szálltunk. Kőkapun játszottak a gyerekek a játszótéren, sétáltunk a tó körül, majd következett a hegymászás. Autóbusszal indultunk vissza Pálházára ebédelni. Az alsó tagozat Sárospatakra indult, itt fagylaltozás és séta volt a program. A felső tagozatos tanulók a nevelőikkel Széphalom felé indultak, a Magyar Nyelv Múzeumába mentek. Az előadás után a tanulók kipróbálhatták az interaktív játékokat is. Majd Pácinban a kastélyparkban sétáltak. Szép élményekkel térhettünk haza.

  1. szeptember 25. péntek

A napot zenés tornával indítottuk, ami jólesett az előző napi hegyi túra után. Aztán elindultunk lefutni a 2015 m-t, de az időjárás közbeszólt. Az egész nap szakadó eső miatt a futást és a családi kerékpártúrát elnapoltuk. Az iskola pályázaton nyert 10 kerékpárt, amit sajnos ezen a napon nem tudtunk kipróbálni. Délelőtt újra megérkezett a körzeti védőnő, de most a felső tagozatos tanulók vérnyomás és vércukor ellenőrzése történt meg. A bátortalanabbak kedvéért saját magán mutatta meg, hogy nem fáj a szúrás, de hasznos. Közben megérkezett Dr. Szalmás Gábor iskolai fogorvos, aki az iskola tanulóinak a fogászati szűrését végezte el. Délután az alsó tagozatosok sorversenyére került sor, majd szülő diák barátságos futball-mérkőzésre.  Iskolánk a pályázatnak és a pedagógusok kitartó munkájának köszönhetően élményekben gazdag hetet zárt le. A kerékpártúrát október elsején, csütörtökön szerveztük meg, a gyerekek és a szülők legnagyobb örömére. Remek időben és jó hangulatban 8 km-t kerékpároztunk. Az új kerékpárok fantasztikusak.

A gyerekek véleménye:

Szilágyi László 3. osztályos tanuló véleménye:

„Nekem a 6. osztály kóstolója nagyon tetszett. A zenés torna is nagyon tetszett, mert jól mozogtunk. A prezentációk közül a 7. osztályosok E-számok előadása érdekelt a legjobban.”

Tóth Fruzsina 6. osztályos tanuló véleménye:

“Az alsó és felső tagozat kóstolója nagyon finom volt. Az osztálytársaim bemelegítése is tetszett. A prezentációk érdekesek és tartalmasak voltak. A csütörtöki kirándulás nagyon jó és érdekes volt, a gyros finom volt.”

Kovács Regina 6. osztályos tanuló véleménye:

“Boldog lennék, ha minden héten lehetnének ilyen programok. Pénteken rossz volt az idő, de nagyon jót kézilabdáztunk.”