ÖKOTÁBOR: GÉBERJÉN

Ökotábor Géberjén

A program célja:

Az ökotábor célja a környezeti nevelés, elsősorban a környezettől eltávolodva, találkozás a környezettel, helyi ismeretekkel, hagyományos életmóddal. Az ökotáborban a gyermek a saját érzékein keresztül tapasztalhassa meg, amit a szorgalmi időszakban a tankönyvekben láthatott, tapasztalhatott. Az így átadott és bemutatott ismeretek pedig beivódhassanak a gyermek tudatába, s egész életre szóló élményt nyújtsanak.

Megvalósulás:

A tábor során lehetőségük nyílt a gyerekeknek, hogy megismerkedjenek a környezettudatos életmóddal. Fontos cél volt, hogy megismerhessék a környezeti problémákat úgy, hogy megoldást kapjanak környezetük megóvására.

Első nap: 2015. 07. 06.

A szállás elfoglalása után a falu nevezetes épületét a Jékey – kúriát látogattuk meg. Az épületet közel eredeti állapotába állították vissza. Az egykori használati tárgyak a régi időkbe repítették vissza a gyerek fantáziáját. A kúria melletti parkban megtekintettük a Jékey család kriptáját, a napórát, Petőfi fáját, s a csodálatos ősi fákat. A szekerezéssel a szomszéd falut, Fülpösdarócot is megtekintettük. A nap lezárásaként csapatépítő programként a gyerekek a nyírtéti fiúkkal fociztak.

Második nap: 2015. 07. 07.

A kiadós reggeli után csoportunk elindult a Sulyom tanösvényen a túravezetőkkel. A vízpart- és az ártéri erdők élővilágáról részletes beszámolót kaptunk, amit a gyerekek érdeklődve hallgattak. Távcsővel megtekinthették a Szamos –parti madárvilágot.

A délutáni kézműves foglalkozáson a következő napi kenu túra „indián fejdíszét” készítették el a gyerekek.

Az estét közös szalonnasütéssel zártuk.

Harmadik nap: 2015. 07. 08.

A balesetvédelmi oktatás után a diákok megkapták a vízi mellényeket. A vízi mentőkkel, és a pedagógusokkal kenuba szálltak.  A mentőhajó nemcsak kísérte a csapatot, hanem fényképezte is. A kezdeti gyakorlás után, a vissza út a 4 kenu versenyével záródott. Felejthetetlen élményt nyújtott valamennyi tanulónk számára.

A délutáni kézműves foglalkozás során a gyermekek által összegyűjtött természetes alapanyagokból különleges tutajok készültek. Az elkészült szebbnél szebb tutajok kiállításra kerültek a géberjéni erdei iskola épületében.

Esti programként a Jékey kúria csodálatos parkjában számháborút szerveztünk.

A két iskola hatalmas lendülettel játszott, taktikázva védték a saját zászlójukat, aminek meglett az eredménye, mert Komoró győzött.

 

Negyedik nap: 2015. 07. 09.

. Délelőtt a láthatatlan nap programjaként, egy látássérült ember tartott előadást a gyerekeknek.

Betekintést kaptunk a vakok és gyengén látók mindennapjaiba. Megtudhattuk, hogy milyen eszközök könnyítik meg az életüket. Bekötött szemmel végeztünk minden napi feladatokat.

Délután 5 fős csapatokat alkottunk, és úgy indultunk a bátorság próbára. Az állomásokon különböző típusú feladatokat kellett megoldani a diákoknak.

23 órakor zseblámpával indultunk az éjszakai túrára

Ötödik nap: 2015. 07. 10.

Az utolsó napon a szállás rendbetétele után kerékpártúrára indultunk a szomszédos faluba. A tisztasági verseny dobogós helyezettjei vízi biciklizési lehetőséget kaptak.

Ebéd után élményekkel gazdagon indultunk a busszal haza.

A táborban résztvevő gyerekek véleménye:

Kosztyi Nikolett 8. osztályos tanuló véleménye:

„Nagyon jól éreztük magunkat, változatos, színes programokban vettünk részt. Szép volt a szállás és a környezet. A programokhoz jó idő is társult.”

Palkovics András 8. osztályos tanuló véleménye:

Fantasztikus élmény volt a kenuzás. Az ebéd nagyon finom volt, de a reggeli és a vacsora lehetne változatosabb is. A programvezető nagyon kedves és készséges volt.

 

Komoró, 2015. július 11.

 

  1. Jánváriné Bakó Katalin            Kántorné Lippai Anita        Bicskeiné Lizák Csilla

résztvevő pedagógus                   résztvevő pedagógus          résztvevő pedagógus

KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_01 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_02 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_03 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_04 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_05 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_06 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_07 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_08 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_09 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_10 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_11 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_12 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_13 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_14 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_15 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_16 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_17 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_18 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_19 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_20 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_21 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_22 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_23 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_24 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_25 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_26 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_27 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_28 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_29 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_30 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_31 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_32 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_33 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_34 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_35 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_36 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_37 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_38 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_39 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_40 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_41 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_42 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_43 KOMORO_OKOTABOR_GEBERJE_44